2014-02-11 10:15

Innebandys militärer, del 2: Tjejen som kombinerar det militära med SSL

Att kombinera det militära med innebandyn? Långt ifrån omöjligt. Till och med nödvändigt om du frågar huvudpersonerna i Svensk Innebandys nya artikelserie: ”Innebandyns militärer” som här kommer med andra delen. Den om Täbys SSL-spelare Annelie Westén som gått en GMU-utbildning.

Grundläggande militär utbildning (GMU). Det var vad 19-åriga Annelie Westén gick under 2013 års sista månader. Annelie är uppvuxen i Stockholmsförorten Järfälla och började spela innebandy på lågstadiet.

- Vi var inte världens bästa lag men vi hade väldigt roligt. Varför jag fastnade för innebandy? Det var hela känslan på planen. Du lämnar som världen utanför, släpper allting annat, och dras in i det fokus och det som händer på banan. Sedan jobbar du med laget mot ett gemensamt mål. Om något strular stannar du upp och snackar om det hur du ska göra det bättre, säger Annelie som testat många idrotter men fastnat och satsat på innebandy.

Sedan förra säsongen spelar hon i högsta serien med Täby. Första delen av årets säsong var speciell då hon under tre månader kombinerade elitspel med militärutbildningen.

- Jag har alltid sneglat mot det militära och tyckt det verkat coolt. Efter gymnasiet tvekade jag inte att söka, säger Annelie och fortsätter:

- För ett par år sedan tog det fart på allvar. Mamma bor i Kungsängen så det militära har känts nära hela tiden då jag hört skotten från skjutbanorna och sett militärfordon köra förbi. På det första stadslags-SM:et jag spelade var det reklam som var riktat mer mot spelare. Typ ”träna tre timmar på arbetstid” och då förstod jag att det gick kombinera innebandy med Försvarsmakten. Det triggade mig och nu när jag kunde sökte jag för att få mitt livs utmaning.

Hon mönstrade och hamnade sedan på förläggningen i Kungsängen.

- Under utbildningens första halva spelade jag även innebandy. Men det var mycket kvällstjänst och under fältveckorna var det helt omöjligt att hinna med innebandyn. Därför valde jag att ta ett break sista delen av GMU:n – det var inte värt att hatta fram och tillbaka.

- Nu har jag tränat två veckor igen efter muck och det känns som jag är bättre än någonsin. Skottet och tekniken finns kvar och jag har fått bättre uthållighet och styrka. Dessutom har jag varit med om så mycket värre saker än en liten motgång på planen. Det som kändes jobbigt tidigare känns inte alls jobbigt nu och jag är bättre på att pressa mig mentalt.

Nu drömmer hon om att kunna kombinera elitinnebandyn med det militära på riktigt allvar.

- Jag har tänkt att spela kvar i Täby. Jag vill att vi ska få ett riktigt bra lag och spela slutspel. Ta SM-guld är en bra bit bort men är ändå en dröm. Jag är inte redo att släppa innebandyn på något sätt och inte det militära heller för jag känner mig inte klar där ännu, säger Annelie som nu tänker söka en tjänst att i sådant fall påbörja under slutet av våren:

- Jag trodde det skulle vara en större utmaning än det var och har nu svårt att greppa att det tagit slut.  Jag saknar morgonrutinen, morgonuppställning – allt det där som inte var roligt då jag var mitt uppe i det. Och jag saknar verkligen att det inte händer saker hela tiden. Det jag höll på med i det militära kändes meningsfullt. 

Vad har du för tips om någon är intresserad att söka?
- Bara sök men förbered dig samtidigt. Det kommer att vara tufft, kallt och jävligt. Det går inte att förbereda sig på allt men är du förberedd på att det blir tufft så blir det i alla fall mindre jobbigt. Många hoppar av just för att de inte ställt in sig på det.

Vad får den som söker?
- Du lär dig att pressa dig själv. Jag tänkte mycket på att det ”kan alltid bli värre men finns också alltid ett slut.” Förutom att du tränas fysiskt och mentalt så lär du dig mycket om dig själv. Jag har till exempel blivit mycket mer strukturerad och lärt mig passa tider. Dessutom är det väldigt socialt, du bor nära människor hela tiden och gör saker tillsammans.


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>