2014-02-03 11:20

Innebandys militärer, del 1: Försvara Stockholm på och utanför planen

Att kombinera det militära med innebandyn är långt ifrån omöjligt. Ja, till och med nödvändigt om du frågar huvudpersonerna i Svensk Innebandys nya artikelserie: ”Innebandyns militärer”. Här är första av en handfull delar. Möt allsvenska spelaren Hampus Hjelm-Eckerwall som tränar för att försvara Stockholm med Täby på planen och med Livgardet livkompani i sitt yrke.


Hampus Hjelm-Eckerwall som militär. Foto: Privat

Innebandy och militär. Det har sedan barnsben varit nu 21-årige Hampus Hjelm-Eckerwalls två passioner. Pappan startade ett innebandylag som Hampus blev en del av i femårsåldern. Och morfar var officier och skapade det militära intresset.

- Jag värderar båda sakerna lika högt. Jag ser det som att jag behöver det ena för att få det andra att fungera, säger Hampus och berättar om sig själv som innebandyspelare:

- Jag började som forward men lirar numera back. Tränaren tyckte det behövdes ett lugn i de bakre leden. Jag kan nästan uppfattas som loj men det är jag inte. Jag är stresstålig, ganska stor och kan därför använda min långa räckvidd, säger Hampus.

Lugn och stresstålig, ja. De egenskaperna hade Hampus även nytta av när han gjorde grundläggande militärutbildning (GMU) på ledningsregementet i Enköping.

- Första veckan var tuffast. Det var mycket nytt med långa dagar och jag kände inte gruppen. Men det gick snabbt över. På GMU lär man sig mycket om sig själv. Du blir utbildad i hur man uppträder militäriskt, lär sig skjuta och överleva ute i fält. Själva slutövningen var tuffast. Ute i nio dygn med hårda påfrestningar utan sömn och mat.

Efter tre månaders GMU kände Hampus att det var så kul att han ville fortsätta men med två krav – det skulle gå att synka med innebandyn och han ville inte flytta från Stockholm.

- Jag ville få in en fot i Försvarsmakten och bygga en karriär. Men jag älskar innebandy och jag skulle inte kunna flytta från Stockholm. Det är en underbar stad, bara kärlek rakt igenom. 

För att söka jobb efter GMU:n går man in på Försvarsmaktens hemsida och skickar ett CV och personligt brev, blir kallad till intervju och får göra fystester. Nu jobbar Hampus sedan ett och ett halvt år tillbaka på Livgardet livkompani i Stockholm.

- Vi har som uppgift att försvara Stockholm och övar därför mest i bebyggelse. Vi övar hur man rör sig i stadsmiljö och får olika mål som vi ska göra. Vi gör allt ifrån att söka igenom hus på människor till att kasta handgranater i rum som är en meter ifrån oss.

En arbetsdag börjar vanligtvis 07.30.

- Antingen är vi kvar på regementet i stan eller så åker vi ut till Kungsängen för en övning eller skjutning. Är vi ute och tränar käkar vi lunch i terrängen, skjuter lite mer och åker sedan tillbaka.


Hampus Hjelm-Eckerwall på innebandyplanen. Foto: Robert Rappel

Samtidigt spelar han innebandy i Täby FC i allsvenskan.

- Det har gått ganska smärtfritt att kombinera. Jag pratar min chef när jag har matcher och han planerar mitt arbete efter det. Ibland när vi är på slottet i 24 timmar kan man missa någon träning men det är sällan, säger Hampus och fortsätter:

- Jag spelar innebandy till den dagen jag inte trivs med det men det lär inte hända. Vårt lag är helt underbart. Sammanhållningen är otrolig. Målet är att vi ska ligga topp fyra och nå play off till SSL. Jag fick spela lite med Caperiotäby i SSL förra säsongen och det var kul att testa på men så länge stommen är kvar stannar jag i vårt lag.

Vad vill du med din militära karriär?
- Gå så långt som möjligt och ha ett jobb som jag kan ha livet ut. Jag trivs jättebra i Försvarsmakten, det är en jättebra arbetsgivare. Det är som att ha ett till lag kan man säga.

Går det att jämföra det militära med innebandyn på något sätt?
- Ja, i båda är du en del av en större grupp och går igenom diverse grejer med gruppen. Om vi vinner matcher är det likadant som vissa situationer i jobbet. Nu är det tre till i laget som vill gå GMU. Jag pushar för det – jag tycker de ska göra det.

Vad finns det i innebandyn som du har nytta av i det militära?
- Framför allt fysiken. Träningen är nyttig. Du får den på en daglig basis och inte bara jobbet.

Vad finns det i det militära som du har nytta av på innebandyplanen?

- Stresståligheten så du inte kastar iväg onödiga bollar. Fysiken där också. Och så lär du dig att tänka på gruppen före jaget och det går ju att spegla till innebandyn.

Fotnot: "Innebandys militärer" är en artikelserie som du kommer att kunna följa på innebandy.se under en dryg månad. Del 2 dyker upp nästa vecka.


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>