2016-12-09 17:07

"Vårt mål är att vinna guld tillsammans, inget annat"


Johan Samuelsson blickar mot VM-guldet. Foto: Per Wiklund

Inför semifinalen mot Schweiz i VM tog vi ett snack med lagkapten Johan Samuelsson. Här berättar han om utmaningarna, krigandet, skillnaden på mästerskapen, sin roll som kapten, Schweiz, Finland – och att allt annat än ett guld är irrelevant.

Se VM-semifinalen mot Schweiz klockan 11.45 på TV4 under lördagen.

Hur har den första veckan i Riga varit?
- Det har varit som ett vanligt mästerskap. Man vill få till den lilla stegringen för att vara i toppform sista helgen. Det har varit några utmaningar i det här mästerskapet. Lite som har stört, ett VM-läger som inte var optimalt. Men det är en del av idrotten. Det är kul med nya utmaningar. Det är en ny väg att vandra efter Helsingfors, Zürich och Göteborg.

Vad har du tyckt om ert spel hittills?
- Det har varit lite upp och ner. Till en början var det halvknackigt. Mot Tjeckien kontrollerade vi två perioder, och även mot Tyskland. Det har varit på uppåtgång hela vägen, vilket har varit målet. Det är bara att köra på nu.

Vad kan förbättras till semifinalen?
- Det handlar om små detaljer. Får vi inte till det måste vi kämpa oss till det och springa i gång. Galante hade det halvsvårt mot Norge. Men rätt som det är har han avgjort matchen med två snabba mål. Han och alla andra krigar sig in i matcherna.

Du står på 99 poäng i landslaget nu. Tänker du något på att göra ditt 100:e?
- Absolut inte. Jag står gärna kvar på 99 poäng så länge vi vinner guld. Om jag gör hundra poäng och vi inte tar guld har jag tagit en poäng i onödan. Prio ett är guld. Inte att göra 100 poäng, inte att någon gör 100 landskamper eller att någon slår ett poängrekord. Vårt mål är att vinna guld tillsammans, inget annat.

Hur är det att leda det här laget som kapten?
- Det är ganska enkelt i och med att det finns så många ledare här. Någon ska så klart sy ihop alla bitar och få alla att sträva åt samma håll, men det är lätt. Det handlar om att vara sig själv och se till att alla känner sig delaktiga i det vi gör.

Skiljer sig det här världsmästerskapet mot tidigare du har spelat?
- Både och. Det är många här som har varit med tidigare, samtidigt som vissa spelare har försvunnit och andra har kommit in. I mitt första VM i Helsingfors var det ett första VM. Nästa VM hade vi ett silver, då skulle vi vinna tillbaka guldet. Efter det var det ett hemma-VM. Nu är det ett nytt VM. Det påminner lite om Zürich. Förutom att det är vi som har vunnit två guld i rad. I Zürich hade Finland vunnit två i rad.

- Det har varit tre härliga gruppspelsmatcher. Lettland var en fantastisk start för oss. Mot Norge fick vi kämpa i 60 minuter, likaså mot Tjeckien. Kvarten blev något enklare där vi kunde slå på många knappar.

Hur ska det bli att möta Schweiz – landet där du nu bor och spelar i?
- Det är klart att det är kul. Det är de här matcherna som är de roligaste, mot Finland, Tjeckien och Schweiz. Nu blir det ännu mer på allvar. Schweiz  har haft ett år där de hade en dipp, men nu är de väldigt intressanta. De är väldigt duktiga på att springa. Så det ska bli kul. Så länge vi gör vårt ska vi vinna. Vi ska njuta samtidigt som kör vårt spel till hundra procent.

Och Finlands status?
- Jag har knappt sett en sekund av Finland det här mästerskapet. Men spelare för spelare har de några som är sjukt skickliga. Både backar, centrar och forwards. En bra blandning mellan gamla och unga. De vet vad som krävs.

Vad talar för att Sverige tar sitt tredje raka VM-guld?
- I vårt lag finns det fortfarande en hunger. Vi är inte nöjda med att ha vunnit två guld. Vi vill vinna mer. Vi vet om att vi är väldigt starka. När det väl gäller, vilket vi har visat under åren, är vi det starkaste laget. Det är det som talar för att vi vinner guld. Vi vet vad som krävs i de viktiga matcherna.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>