2016-12-03 05:40

Stenberg vill avgöra VM-finalen - igen


Henrik Stenberg jublar efter sitt avgörande mål i VM-finalen senast. Foto: Per Wiklund

I dag startar VM i Riga. Och nästa söndag vill Henrik Stenberg gärna göra som han gjorde i Göteborg för två år sedan – när han avgjorde VM-finalen.
- Jag har tittat på det målet några gånger, säger han. 

Klockan 18.30 i kväll spelar Sverige VM-premiär mot hemmanationen Lettland. TV12 och C More sänder live när de regerande världsmästarna går in i turneringen.

Henrik Stenberg kom in som reserv i VM-truppen när Alexander Rudd tvingades lämna återbud. Och Stenberg, som gör sitt fjärde VM, var den allra senaste målskytten i ett världsmästerskap på herrsidan. Det var ju han som satte avgörande 3-2 mot Finland i Göteborg 2014.

Bollen kom studsande och Stenberg slog till den med bara en hand.

- Jag kommer ihåg när bollen gick in i krysset. Just den sekvensen. Och jag kommer ihåg att bollen kom studsande. Det kändes bra redan innan jag fick träff. Så slog jag till och vände mig om. Det blev en bra träff. Den satt där den behövde sitta, säger han.

Hur mycket har du tittat på målet i efterhand?
- Jag har tittat på det målet några gånger... Vi satt hemma hos mig och kollade några dagar senare och hade det bra.

Stenberg har avgjort både en SM-final och en VM-final nu. Men han är inte nöjd för det. Han vill gärna återupprepa drömscenariot nästa söndag, om Sverige då spelar VM-final.

- Jag är alltid redo för det. Vi spelar för att vinna, då måste någon avgöra. Jag tycker att det är roligare när det blir tuffare matcher. Där har jag har en fördel. Att göra 20 poäng mot ett dåligt motstånd ger mig ingenting, det är inte motiverande. Att spela tighta matcher går jag i gång på.

Hur är formen?
- Bra. Den bästa på ett par år. För första gången på ett tag börjar jag bli helt hel i kroppen. Det är jäkligt skönt att inte tänka på hur jag ska röra mig, eller om jag inte kan göra en specifik sak på planen för att det kan ta stopp. Nu kan jag göra precis som jag vill. Det går på automatik.

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson
Robin Nilsberth
Mattias Samuelsson
Emil Johansson
Thomas Holmgren
Martin Östholm
Tobias Gustafsson
Rasmus Enström
Joel Kanebjörk
Kim Nilsson
Linus Nordgren
Jonas Svahn
Johan Rehn
Rikard Eriksson
Rasmus Sundstedt
Johan Samuelsson
Johannes Larsson
Alexander Galante Carlström
Kasper Hedlund

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>