2016-07-29 06:30

Lundmark om student-VM


Lundmark nöjd trots finalförlust mot Finland. Foto: Fernando Zenha

Förra veckan spelades student-VM i Porto. Damerna tog sig planenligt till final mot Finland och det krävdes straffar för att skilja lagen åt. Tyvärr var det Finland som drog det längsta strået den här gången.

Lagen möttes redan i premiärmatchen. Det mötet slutade 7-7 och Sofia Joelsson såg ut att bli turneringens stora utropstecken när hon vräkte in fyra mål. Tyvärr tvingades hon till vila och även Johanna Nilsson drogs med skadekänningar under turneringen. Trots det tog sig Sverige till semifinal efter seger med 6-2 mot Schweiz.

Pixbos backklippa Stephanie Boberg flyttades i semifinalen mot Tjeckien upp som forward. Hon blev tremålsskytt och Sverige vann matchen med 8-4. Boberg är en av de spelare som lyfts fram av förbundskapten Andreas Lundmark efter turneringen:

- Hon visade upp ett brett register under turneringen och har utvecklats mycket. Lugn, trygg med bollen och ändå initiativrik i sitt spel.

En annan är IKSU:s Frida Norström.

- Frida kom in sent som reserv och visade att hennes spel fungerar bra på den här nivån. Samtidigt måste jag nog säga att alla har imponerat på oss med tanke på de förutsättningar man har i samband med ett student-VM.

Inför finalen hade Sverige åter alla spelare tillgängliga för spel. Och man var i ledning två gånger om. Precis som i VM-finalen i Tammerfors gick matchen till straffar. Kanske spelade erfarenheten i den finska truppen in där.

- Som jag tidigare nämnt så är detta långt ifrån optimalt när det gäller förberedelser. Vi hade 15 utespelare och två målvakter med oss. Fyra av dessa var med i VM. I jämförelse så hade Finland en 20-mannatrupp och tio av dessa var med i VM. Det är klart att det med en enda träning innan första match blir svårt att prestera på topp, säger Lundmark och fortsätter:

- Dock vill vi alltid vinna och det finns garanterat något vi hade kunnat göra annorlunda för att vinna. Här ska vi naturligtvis analysera noggrant och ta med oss detta inför det kommande året. 

För Lundmark var turneringen ett viktigt steg på vägen. Och han ser vinster – på flera plan:

- Vi ville använda student-VM som en del mot VM 2017. Här måste jag ändå säga att det känns bra. De nya spelarna har fått nyttig erfarenhet och vet mer vad som väntar på internationell nivå. Våra etablerade spelare växer och tar ansvar på ett bra sätt. Det är viktigt för oss framöver. 


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>