2016-08-30 21:04

Falun vill ta tillbaka SM-guldet


Falun vill ställa sig längst upp på pallen igen. Foto: Per Wiklund

Ett revanschsuget Falun kliver in i säsongen på att annorlunda sätt i år. I stället för att maxprestera från start vill de växa in i SSL. Men målet är trots det lika högt stället som vanligt.
– Vi vill ta tillbaka förstaplatsen, säger tränaren Thomas Brottman. 

Vad har ni fokuserat på under försäsongen?
– Vi har dels fokuserat på att ha bara gemensamma träningar. Det har inte varit några individuella ledigheter. Träningen har varit allsidig. Vi har dragit in lite yoga och crossfit också. Det har inte blivit så jättemycket gym i sommar, det har kommit mer i augusti. Vi har kört yoga för att vi vill ha lite mer muskler på killarna. Då har vi haft den filosofin att de måste lära sig att hantera musklerna också. De ska inte bara bli stora paket, de ska bli smidiga också. Det handlar om kroppskontroll.

Hur mycket har ni tränat?
– Det har varit fem-sex pass i veckan, beroende på hur veckorna har sett ut. Jag har aldrig trott på det här med individuell träning i lagidrotter. Dels av egen erfarenhet. Jag tror inte att alla i ett helt lag klarar att sköta det. Det är något med dem som drar sig till lagidrott och det handlar om att man vill träna med andra. Jag tror inte att 30 spelare har kapaciteten och strukturen att klara det själva. Men det handlar också om att vi vill dra ihop Falun mer än tidigare och bli en tightare grupp.

Vilka nyförvärv har imponerat hittills?
– Simon Berg har sett mogen ut i sitt spel. Han är en väldigt soft kille. Sedan har de andra gjort det bra också, men han har stuckit ut lite.

Hur mycket innebandy har ni spelat?
– Vi har haft ett pass varje onsdag. Först en timme yoga, sen en timme tre mot tre eller fyra mot fyra. Då har det krävts att det ska vara krig på planen. Det har att göra med att härda kropparna. Det ska inte göra ont att få en smäll när man spelar fem mot fem. Sedan blir det mer vinnarskallar på det sättet också.

Vad har ni satt för mål till säsongen?
– Spelmässigt har vi ändrat lite struktur. Nu ska vi växa in i säsongen. Förut har det varit 100 procent direkt från start. Med det sagt ska vi i alla fall vinna allt vi ställer upp i. Men vi kommer nog laborera rätt mycket. Det blir så den här säsongen, det är ju nästan tre matcher i veckan hela säsongen.

– Sedan är det revansch som gäller. Vi vill ta tillbaka förstaplatsen. Etta till trea i serien, sedan vill vi vinna SM-guld.

Hur kan ni förbättra er ytterligare?
– Vi kände när vi summerade säsongen att vi hade blivit lite lata. Det var inte samma fysiska status på alla spelare och vi var inte riktigt ödmjuka. Det är det vi har pratat mest om. Vi måste göra alla träningar som att det är den sista, och på bästa sätt. Vi måste stämpla in.

Hur har spelarna påverkats av att de inte tog det fjärde raka SM-guldet?
På ett sätt känns det mer harmoniskt nu, det är inte samma stress. Nu kan vi gå tillbaka till basics i Falun och köra det som gjorde oss bra innan. Sedan tycker jag att spelarna känns lite hungrigare. De är lite mer förstående att vi lägger upp hårda träningar.

Tidigare presenterade lag i herrarnas SSL:
Pixbo
Mullsjö
Sirius
Warberg
Storvreta
Linköping
Karlstad
Dalen
Höllviken
Helsingborg
Team Thorengruppen
Växjö
AIK


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>