2016-08-03 06:40

Bagheeraskolan hjälpte Lerum med ledarrekrytering



Upprop i Bagheeraskolan. Foto: FBC Lerum

Igår kunde ni läsa om hur FBC Lerums Bagheeraskola startade och att den blev en omedelbar succé. Idag berättar Märit Bergendahl om hur man lyckats med att involvera föräldrarna.

I många föreningar tampas man med rekrytering av ungdomsledare. Och visst krävs det ledare för att aktivera det hundratal sexåringar som varje vecka sammanstrålar i FBC Lerums Bagheeraskola.

Redan från start var man tydlig med att hela upplägget byggde på att man skulle behöva hjälp från föräldrarna.

- Vid varje upprop har vi samlat föräldrarna och meddelat att vi kommer behöva minst tio frivilliga per grupp. Det har då varit en förälder på plats från föregående år som berättat om upplägget, säger Märit.

I FBC Lerums Bagheeraskola ingår tre träningsgrupper vilket alltså innebär att man har trettio ledare varje år. Märit betonar vikten av att förmedla att man inte måste sitta inne på massor av innebandykunskap för att vara till nytta som ledare.

- De som anmäler sig får hjälp från våra hjälpledare med hur man kan lägga upp en träning och vad man kan behöva tänka på. Det tror jag blir en trygg start för dem. Det har aldrig varit några problem att få ihop de personer som behövs där.

När man provat på att ta hand om barnen i Bagheeraskolan tror Märit att de som annars kanske inte hade vågat gå vidare och ta hand om gruppen året därpå, kan tycka att det känns mer ok. Och det är inte bara på ledarsidan man fått ett uppsving. Många väljer att engagera sig som olika typer av funktionärer i föreningen.

- Sedan vi körde igång Bagheeraskolan har vi haft mycket enklare att få ledare och även andra funktionärer. De har fått en bra start och den hjälp de behövt för att komma igång. De ser att det inte är så svårt. Man måste inte vara innebandyproffs för att kunna göra nytta. Och många tycker att det är roligt att få vara delaktiga, särskilt under så trygga former.


Foto: FBC Lerum

 


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>