2016-08-29 06:09

AIK bygger nytt - med tolv nyförvärv


Patrik Åman har lämnat AIK - men laget har värvat mycket nytt. Foto: Per Wiklund

Tolv nya spelare och en ny – men meriterad – tränare. Magnus Jäderlund ska bygga ett nytt AIK i Svenska Superligan i år.
– Får vi ut max av truppen slår vi alla lag, säger han. 

Vad har ni fokuserat på under försäsongen?
– Att få en helt ny grupp att dra åt samma håll. Hitta ett enkelt sätt att spela. Vi tror mycket på att vi ska ha en tydlig idé som vi tror på. Det vi vet är att vi har kraft och energi. Det är lagets styrka. Det gäller att slipa på detaljer.

Hur mycket har ni tränat?
– Hela maj och juni spelade vi innebandy. Det var en kombination av innebandy och fys hela tiden. I juli har de fått träna på egen hand, med tydlig avrapportering. De har skött sig bra, vi har haft fantastiska värden. Nu kan vi koncentrera oss på innebandyn.

Vilka nyförvärv har imponerat hittills?
– Våra U19-landslagsspelare från i fjol, Axel Larson och Simon Götz. De två är fantastiska spelare som kommer att göra bra saker i SSL. De är roliga att titta på. Och även Andreas Stefansson från Järfälla. Han är med för att göra mål, det är en tydlig roll han har. Om vi hjälper killen att få rätt lägen kommer han att göra mål.

Hur mycket innebandy har ni spelat?
– Fem dagar i veckan. Vi har haft fyra-fem matcher under sommaren också. Innebandy är en elitidrott där man tävlar och tränar året om. Det finns ingen annan elitidrott som tar flera månader ledigt. Det är självklart att man tar alla årets månader för att träna på sin idrott. Det är oerhört märkligt att ta en paus från april till augusti.

Vad har ni satt för mål till säsongen?
– Vi kommer att ha den diskussionen innan serien börjar så att vi känner exakt var vi står. Det är väldigt mycket nytt med tolv nya spelare. Men generellt går vi för att vinna. Som elitspelare går man alltid för att vinna och även om det kan gå upp och ner i början vill vi skapa vinnarmentaliteten i laget. Får vi ut max av truppen slår vi alla lag. Hur ofta vi gör det är frågan. Men jag har varit med förr och potentialen finns i truppen.

Hur kan ni förbättra er ytterligare?
– Vi jämför oss inte med i fjol eftersom det är ett nytt lag. Det är så pass tunga pjäser som har försvunnit. Men vi vill förbättra niondeplatsen i tabellen från i fjol, vi vill alltid vara med och spela ett SM-slutspel.
Vi kommer att vara snabbare än AIK var i fjol. Vi kommer att använda oss av flera spelare och så klart vill vi använda oss av hungern från de nya spelarna. De vill bli stjärnor i SSL.

Vem blir poängkung i AIK i år?
Patrik Hagberg. Han är alltid poängkung där han spelar och har varit det i 10-15 år. Han är vår kapten och har blivit snabbare än någonsin i år. Han slog rekord i snabbhetstestet. Det är en av Sveriges mest underskattade poängkungar.

Tidigare presenterade lag i herrarnas SSL:
Pixbo
Mullsjö
Sirius
Warberg
Storvreta
Linköping
Karlstad
Dalen
Höllviken
Helsingborg
Team Thorengruppen
Växjö


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>