2006-08-30 16:04

Caroline och Sofia blir historiska

Den här veckan blir Caroline Lundin och Sofia Sandén historiska. De är Sveriges första kvinnliga, internationella innebandydomare. Vid lunchtid på torsdagen blåser de igång matchen Frederikshavn Bulldogs - SK Saku Fortuna i damernas europacupkval.

Matchen i EC-kvalet mellan hemmalaget Frederikshavn och estniska Saku Fortuna blir det första internationella domaruppdraget någonsin för Caroline och Sofia.


Sofia Sandén och Caroline Lundin skriver historia.
Foto: Bildbyrån.


27-åringarna reser till Danmark på onsdagen. På plats finns även svenska VM-domarna Mike Bengtsson och Martin Polverari samt det kvinnliga domarparet Mervi Flinkman/Marjo Alanko från Finland.        

– Det ska bli jätteroligt och det känns otroligt inspirerande. Vi representerar ju Sverige. Vi hoppas att vi gör ett bra jobb men även att vi kommer att lära oss en del säger Sofia inför den internationella debuten.

Som spelare har både Caroline och Sofia meriter från division 1-spel och spelarbakgrunden är något som man dra nytta av på planen.

– Vi bygger vårt domarskap på spelförståelse och kommunikation. Vi förespråkar fysiskt men sjyst spel, säger Sofia till innebandy.se.

De har dömt tillsammans sedan 2002 och tyngsta meriten hittills är två matcher i damernas Superelit. Kommande säsong hoppas man på uppdrag i damernas elitserie och i herrarnas division 2.

Hur ska man göra för att få fler tjejer att börja döma innebandy?
– Jag tror att man måste ut med mer information till klubbarna. Men det svåraste är att behålla dem som har utbildat sig och kommit igång med dömandet. Där har SIBF:s damdomarprojekt varit ett mycket bra initiativ.

Förutom att kvinnliga förbundsdomare inte växer på träd finns det ett annat faktum som gör domarparet speciellt: Sofia bor i Sundsvall och Caroline i Göteborg.

– Jag fick ett kanonjobb och flyttade till Sundsvall. Det kommer garanterat att bli jobbigt med allt resande men vi får utvärdera framåt jul hur det känns, säger Sofia.

Fotnot: Ytterligare ett kvinnligt domarpar är förbundsdomare den kommande säsongen; Jennie Fahlberg och Caroline Gestrup från Stockholm.


Följ EC-kvalet på turneringens officiella webbplats


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>