2017-10-27 06:01

Succéprojektet i Wårgårda - så lyckades föreningen


Integrationslaget tillsammans med A-laget. Foto: Anton Rosenblad

Wårgårda IBK:s integrationsprojekt har varit en succé redan från starten för drygt ett år sedan. Och initiativtagaren Alfred Hedlund vet hemligheten.
- Ska innebandyn bredda sig och växa är det här målgruppen man måste sikta på, säger han. 

Se en videointervju med Alfred Hedlund.

För lite mer än ett år sedan kände Wårgårda IBK att de ville göra något för de ensamkommande i kommunen. De fann en ingång på det lokala gymnasiet, där det fanns ett program där de flesta var ensamkommande killar. Alfred Hedlund presenterade sporten och att det fanns en klubb i Vårgårda. Eleverna var välkomna på en A-lagsmatch, och innan han gick gav han dem alla en varsin fikabiljett.

- Det var ett 30-tal som kom på matchen. Nästa steg var en idrottslektion på gymnasiet. Det skulle mynna ut i en prova på-träning. Och dit kom nästan 30 stycken. Vi var rätt ute, kände vi, säger Alfred Hedlund.

Och i och med den omedelbara succén ville inte klubben släppa det. I stället fortsatte de erbjuda träningar varje fredag. Dessutom anmälde de sig till Welcome Cup i Göteborg på våren.

- Då hade de ett bra, naturligt delmål, säger Hedlund.

Vad är framgångsfaktorn för er?
- Att vi gjorde rätt steg. Det kanske var lite tur och skicklighet. Att vi träffade skolan och berättade om sporten. Och kexchokladen och colan, att det fanns ett lockbete till matchen. Och att få se en innebandymatch i full fart. Det var en upplevelse i sig, och sedan att få prova på det efteråt.

Att finansiera sådana här projekt kan tyckas vara knepigt, men Hedlund menar annorlunda. När han skulle få in pengar till träningskläder och klubbor sökte han bidrag från flera olika instanser.

- De väntar på att vi ska göra sådant här. Det är inga problem, säger han.

Vad har ni haft för utmaningar med projektet?
- Att hitta målgruppen. Nästa steg för oss är att hitta yngre killar och tjejer. Då kanske vi får besöka bostadsområden och andra klasser. Innebandyn har mer utmaning än fotboll och basket att marknadsföra sig.

Vad betyder det här för dig personligen?
- Det betyder jättemycket. Man känner att man bidrar på riktigt. De får uppleva en svensk förening. Det är fantastiskt kul när de hänger kvar i hallen och hänger med A-laget. När man kör hem dem efter träningen och får höra deras historia, det berör en.

Se en videointervju med spelaren Janali Khaleghi - om den svåra resan till Sverige, livet i Vårgårda och vad innebandyn har betytt för honom.

Vad som händer i framtiden med spelarna i laget är oklart. En stor majoritet väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd. Och det påverkar alla, menar Hedlund.

- Vi blir jätteberörda. Man känner för de här killarna och de öppnar sig. Det finns de som får avslag från Migrationsverket, och ändå kommer till träningen. Jag är stolt över mina tränarkolleger, de är jättebra på att snacka med dem. Det uppstår en bra dynamik.

Vad har du för tips till de som funderar på att starta upp ett integrationsprojekt?
- Första och främst tycker jag att man ska göra det. Och det ska vara som vilket lag som helst. De ska ha hög status och ha likadana träningskläder som vilket ungdomslag eller A-lag som helst. De ska inte känna att de är på ett undantag, säger Hedlund och fortsätter:

- Ska innebandyn bredda sig och växa är det här målgruppen man måste sikta på, helt klart.

Se ett videoreportage från Wårgårda IBK:s träning där flera spelare intervjuas och ger sin syn på innebandyn.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>