2005-11-03 10:00

”Nede lyfter Helsingborg mot slutspel”

Under rubriken Vägen mot guldet skriver Isac Carlsson varje månad en krönika om elitinnebandyn på herrsidan.

Oktober 2005: ”Nede lyfter Helsingborg mot slutspel”

Den hetaste elitseriesäsongen någonsin har dragit igång och förutsättningarna inför starten kunde inte ha varit bättre. Smygpremiär i Globen med tungviktsmötet mellan guldfavoriterna AIK och Storvreta, båda med var sin superstjärna i laget och dessutom direktsändning i tv.

Konstigt nog tycktes ingen av de inblandade förstå hur viktig matchen var. Både tränare, spelare och inte minst förbundskaptenen i tv-studion försvarade det dåliga spelet och tyckte att det är helt okey att vara lite ringrostig i början av serien.

Enligt mig är detta ett tveksamt resonemang. Dels handlar det om att skaffa sig ett mentalt övertag inför kommande möten och dels om att spänna musklerna och sätta sig i respekt hos övriga seriekonkurrenter.

                              

Fem omgångar är spelade och den stora negativa överraskningen hittills är Umeås stolthet, IBK Dalen. Efter utklassningen av Balrog med 8-1 i premiären har man radat upp fyra raka förluster. Vinnarkänslan från försäsongen är borta och Dalens egen analys är att det hade behövts fler träningsmatcher mot kvalificerat motstånd.

Utflykten till Czech Open gav visserligen en segerpremie på 50 000 kr, men jag vågar gissa att sportchefen Urban Karlsson utan att tveka hade bytt de pengarna mot några fler poäng i serien om han hade kunnat.

                              

Det lag som har överraskat mest i positiv bemärkelse är FC Helsingborg. Personligen har jag alltid känt en sorts hatkärlek till Helsingborg och jag hoppas verkligen att deras trogna hemmapublik ska få uppleva ett slutspel till våren.

Förklaringen till att FCH nu är med i toppen är helt enkelt att Alexander Nede har hittat hem igen. För tillfället är han elitseriens största stjärna och det måste vara dags att ge honom chansen i landslaget. Nede är en artist och en av få som kan utnyttja sina zorrofinter på ett effektivt sätt under match.

                              

Regerande mästarna Warberg gör som vanligt många mål och plockar tillräckligt med poäng för att vara med i toppen. Ändå har det på vissa håll sett lite trögt ut och det är flera av guldhjältarna från i våras som inte riktigt har kommit igång.

Lagets bäste spelare under inledningen har varit Martin Emanuelsson som imponerat med sin snabbhet, teknik och ett lysande spelsinne.

                              

AIK har öppnat sämre än väntat och nu har man tyvärr fått Niklas Jihde på skadelistan. Ett tufft läge för coach Bruno Lundberg som dessutom är tvungen att hålla sig till ett försvarsspel som allt fler lyckas genomskåda.

Snart är det väl bara Storvretas Joakim Nordström som inte har räknat ut hur han ska möta sitt eget gamla spelsystem. Eller har han något äss i rockärmen att plocka fram när det verkligen gäller?

                              

Jönköping har något stort på gång och leder välförtjänt serien trots att man har en match mindre spelad än övriga topplag. JIK har gått från finlir och spel runt sargerna till ett rakare spel med tyngd framför motståndarmålet. Det är tydligt att tränarna Hill och Lindahl tänker komma väl förberedda till slutspelet den här gången.

Jag är övertygad om att Jönköping för första gången sedan innebandyns barndom tar sig förbi kvartsfinalspelet och det skulle inte förvåna mig om det räcker hela vägen till guldet.

                              

Månadens...

...lirare
Alexander Nede, FC Helsingborg. Zorrokungen är tillbaka på hemmaplan och har lyft sitt lag från botten till toppen.

...matchvinnare
Daniel Johansson, Pixbo Wallenstam. Låg bakom den osannolika vändningen mot Warberg genom tre mål på en och en halv minut, varav det sista i förlängningen.

...värvning
Daniel Schmidt från Järfälla till Jönköping. En stabil back som passar perfekt in i nya, tunga Jönköping.


32-årig varbergsbo som är utbildad lärare. För tillfället säsongsarbetar han som kanslist på Varbergs Golfklubb på somrarna samt kör taxi under vinterhalvåret.

Mest förknippad under sin spelarkarriär för säsongerna i Warberg, där han var med om att vinna SM 1998. Under åren i Warberg blev det också två segrar i Europacupen.Spelarkarriären inleddes i Tvååkers IBK 1988. Övriga klubbar har varit Onsala IK, Finspång IBK och Jönköpings IK.

Som assisterande tränare i Warberg fick Isac vara med om att vinna ytterligare ett SM-guld i våras. Numer har han lämnat Warbergs elitlag men är utvecklingsansvarig i klubbens ungdomssektion.


Åsikter i krönikan behöver inte vara SIBF:s officiella.

 <div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>