2005-11-20 20:58

Het match i kall hall

Den tjeckiska innebandypubliken, både de på plats i arenan i Ostrava och i tv-fåtöljerna, fick se en underhållande match. Sverige kunde till slut vinna söndagens landskamp med 5-4 sedan Tjeckien bjudit på hårt motstånd.

– Det är ganska klassiskt; vi kommer från en behaglig match där vi vann med klara siffror (9-2 till Sverige på lördagen). Det ställs väldigt höga krav på vår omladdning inför en sådan här match. Tjeckerna var riktigt taggade och revanschsugna, konstaterade Sveriges förbundskapten Ulf Hallstensson efter matchen.

Det blev bra propaganda för innebandy som publiksport i Tjeckien. Över 2 000 åskådare fanns på plats i den kyliga ishallen i Ostrava och dessutom direktsändes matchens två sista perioder i tjeckisk tv. Det var en match i publikens smak. Det var bra spel, tufft och jämnt – och Sveriges avgörande mål var en delikatess.

I söndagens match var det den nykomponerade femman i det svenska laget som gjorde det första målet. Mattias Helgesson serverade Peder Bodén. Sverige gjorde också 2-0 men den som trodde att det skulle bli en lätt svensk seger också idag trodde fel.

– De matchade sitt lag hårdare idag och inledde med två femmor. De gjorde en riktigt, riktigt bra match, berömmer Ulf Hallstensson.

Innan den första perioden var över hade Tjeckien reducerat och under resten av matchen kom det aldrig att skilja mer än ett mål mellan lagen. Inför den avslutande perioden var ställningen 3-3.

Med knappt fyra minuter kvar att spela och vid ställningen 4-4 startade Sverige ett mönsteranfall. Efter klapp-klapp-spel kunde Andreas Hedlund snyggt göra 5-4 till Sverige och det blev matchens slutresultat.

Hedlund (bilden) blev tremålsskytt och matchvinnare tillsammans med målvakten Peter Sjögren som gjorde sin första landskamp på planen.
 
Andreas Hedlund har nu gjort sju landslagsmål den här säsongen och totalt 20 blågula fullträffar i karriären. Han närmar sig därmed den exklusiva skara som har ett snitt högre än ett mål per spelad landskamp.

Precis som på lördagen var femman med Kimmo Eskelinen, Jesper Berggren, Johannes Gustafsson, Conny Vesterlund och Andreas Hedlund den mest lyckosamma. Totalt under de båda landskamperna spelade man 9-0.

Sveriges formationer i söndagens match

Jesper Berggren - Kimmo Eskelinen
Conny Vesterlund - Johannes Gustafsson - Andreas Hedlund

Joakim Andersson - Emil Fredheim,
Peder Bodén - Mattias Helgesson - David Blomberg

Jakob Olofsson - Oskar Fagerlund
Magnus Svensson - Fredrik Djurling - Johan Anderson
Svensson-Djurling-Anderson ersattes under andra halvan av matchen av Alexander Nede – Anders Hellgård – Andreas Carlbom


Matchfakta
Tjeckien-Sverige 4-5
(1-2, 2-1, 1-2)
Första perioden:  0-1 (4.55) Peder Bodén (Mattias Helgesson), 0-2 (13.41) Andreas Hedlund (Conny Vesterlund), 1-2 (15.31) Petr Salat (Radek Sikora).
Andra perioden: 2-2 (3.03) Jan Freund (Radim Cepek), 2-3 (14.48) Jesper Berggren (Conny Vesterlund), 3-3 (16.50) Ales Zalesny (Radim Cepek).
Tredje perioden: 3-4 (14.17) Andreas Hedlund (Conny Vesterlund), 4-4 (15.13) Jan Freund (Radim Cepek), 4-5 (16.10) Andreas Hedlund (Johannes Gustafsson).
Domare: Mikko Alakare och Jukka-Pekka Koskela, Finland
Publik: 2 135.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>