2017-03-10 07:34

Hill: Jag vill ha killar som vill satsa mot VM


Mikael Hill är ny förbundskapten i herrlandslaget. Foto: Per Wiklund

Känslan av att kunna påverka och utveckla spelare har varit Mikael Hills drivkraft de senaste 20 åren. Här berättar herrlandslagets nye förbundskapten om kravet på ett VM-guld, Guldstegets påverkan, Svensk Innebandys Utvecklingsmodell – och hur det ska bli att ta ut sin första landslagstrupp.

I går blev det officiellt att Mikael Hill blir ny förbundskapten i herrlandslaget. Det största målet är självklart att ta tillbaka VM-guldet i tjeckiska Prag 2018. Men allt handlar inte om guld för Hill. Han vill också utveckla spelare på flera plan – precis som han har gjort i över 20 år.

- Innebandyn har varit en väldigt stor del av mitt liv. Jag började spela själv 1989. Och jag har hela tiden haft en känsla av att jag har kunnat påverka. Jag har fått folk att lyssna på mina idéer och utvecklat spelare. Jag jobbar hela tiden med utveckling och ser hur långt det kan bära, säger Hill.

Att vara förbundskapten för det svenska herrlandslaget är bland det absolut mest prestigefyllda man kan göra inom innebandyn. Kraven på Hill är höga, men det vet han också om. Dialogen med landslagschefen Joakim Lindström har varit omfattande.

- Kravet är att utveckla svensk innebandy och fortsätta vara en given VM-guldkandidat och vinna tillbaka VM-guldet. Vi ska stå för en bra produkt och utveckla sporten, framför allt internationellt. Men vi vill även utveckla hur innebandyn ska drivas inom Sverige.

Vad blir viktigt i ditt arbete från start?
- Först och främst vill jag bygga inifrån och ut. Jag ska komma i kontakt med SSL-tränarna och klubbarna och presentera mina tankar. Samarbetet mellan klubblag och landslaget är oerhört viktigt.

Under sina år som klubblagstränare har Hill följt landslaget och sökt influenser som han själv skulle kunna applicera på sitt lag. Och redan i fjol togs han in i landslagsverksamheten då han blev huvudansvarig för Guldsteget. Sedan var han också med i ledarstaben under student-VM 2016.

Hill kommer också fortsättningsvis att leda herrsidan i Guldsteget – något han ser som en viktig del i landslagets utveckling.

- Jag tror att det är jätteviktigt. Man kan se det på olika sätt. Senast Sverige vann guld i U19-VM var 2013 i Hamburg. Då tog Finland brons. Tittar vi på senaste VM hade vi ingen från U19-VM 2013 med. Finlands bronslag hade två spelare i All Star team. Det säger något om att vi inte får upp spelarna i landslaget som vi ska. Vi behöver jobba hårdare med den generationen spelare, födda -94 och yngre. I U19-VM för två år sedan tog vi inte ens medalj. Guldsteget är ett viktigt steg, ett projekt som jag håller väldigt varmt om hjärtat. Det kommer att vara viktigt för landslaget i framtiden.

Något som också är viktigt, menar Hill, är Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU). Han har följt utvecklingen de senaste åren och har sett en konkret sak:

- Det är ett frågetecken kring återväxten i landslaget. Det skedde en generationsväxling i SSL till den här säsongen, många profiler försvann. Det är stora skor att fylla. Jag tycker att en del i återväxten är att man har fel fokus på ungdomssidan. Man satsar hårt på JAS-lag, sedan när det är avklarat försvinner det spelare ut som man inte fångar upp. Det behöver vi diskutera inom svensk innebandy. Hur behåller vi bredden för att få toppen? Ungdomarna är färdiga tidigt med distriktslags-SM och Juniorallsvenskan. Tappar vi bredden i den åldern betyder det något för landslagsverksamheten också i längden.

Redan om några veckor ska Hill ta ut sin första landslagstrupp, den till Euro Floorball Tour i Finland 28-30 april. Och det är något som han ser fram emot.

- Det är en kittlande situation. Det är något man har gjort för sig själv ett antal gånger när en trupp ska tas ut till landslaget. Det här är en jätteinspirerande uppgift. Men det är ingen lätt uppgift i skarpt läge. Det är mycket som ska passa in i ett lagbygge.

- Slutspelet som drar i gång nu kommer att bli väldigt viktigt att visa upp sig i, det är en sak som är säker. Man är inte borta för att ens lag missar slutspel, men slutspelet är så klart viktigt. Jag ser fram emot den kommande månaden.

Och du har också ett VM att se fram emot i Tjeckien 2018…
- Ja, först och främst ska vi sätta bitarna kring staben så att vi kan prata om hur vi ska spela. Det gäller att sondera terrängen på spelarfronten. Jag vill veta hur spelarna ser på tiden två och fyra år in i framtiden. VM i Finland (2020) är väldigt intressant också. Jag kan inte ha med spelare som ser The World Games i juli som slutpunkt i landslaget. Jag vill ha killar som vill satsa mot VM. 


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>