2016-06-01 18:18

Starka, snabba och stolta landslagsspelare


Foto: Anton Rosenblad

Spelarna är starka, snabba och stolta. Så summerar herrlandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara VM-lägret på Fuerteventura.
– Alla spelare har höga ambitioner vad gäller Riga-VM, säger han. 

Herrlandslaget är hemma igen efter det veckolånga VM-lägret på den spanska kanarieön Fuerteventura. Och nu kan förbundskapten Jan-Erik Vaara blicka tillbaka på ett otroligt lyckat läger.

– Vi har fått se 28 extremt ambitiösa och motiverade spelare. Vi har visat att vi är väldigt starka. Vi är extremt snabba i spelet, vilket är oväntat för att vara vid den här tidpunkten på säsongen. Och spelarna bär med sig en stolthet att representera Sverige. Alla spelare har höga ambitioner vad gäller Riga-VM. Det ser vi på träningarna, det har varit ett hysteriskt högt tempo som har drivits upp av dem själva. Det är nästan så att vi har fått hålla tillbaka dem, det har nästan gått för fort, säger han.

VM i Riga spelas i början av december. Där kan Sverige ta sitt tredje raka VM-guld. Och den moroten lockar rejält. Vaara menar att det här lägret, trots att det ligger i slutet av säsongen (eller i början av nästa beroende på hur man ser det) var oerhört viktigt.

– Ja, det är alltid viktigt att ha ett läger inför ett VM här i trakterna kring juni. Annars blir det för långt från april till september utan någon samling.

Hösten är planerad redan nu. I september väntar Finnkampen, sedan Euro Floorball Tour i november. Och efter det är det dags för det efterlängtade mästerskapet. Men Vaara vet att det är många matcher som ska genomföras på vägen dit. Både i klubblag och landslag för många av spelarna.

– Jag ska hitta en rimlig väg för den här hösten, som så klart blir ansträngande för spelarna. En del av dem kommer att spela fem matcher ytterligare (i landslaget), förutom seriematcherna som är många till antalet under hösten. Plus sex landskamper i VM också. Det kan alltså bli elva till matcher för spelarna. Så det gäller att hitta en rimlig väg för dem både hos oss och i klubblagen.

Vad vill du se av spelarna fram till VM?
– Att de sköter sin fysik och har sina mål klara för sig. De ska jobba efter det och sköta eventuell rehabilitering om de blir skadade. Och allt som har med elitidrott att göra: kost, sömn och mentala förberedelser. Det är många parametrar som spelarna måste ha med sig på resan fram till VM. Men först och främst fysiken, det blir en jobbig höst för dem.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>