2007-01-11 07:51

Intervju med Stefan ”Bagarn” Pettersson

Under Europacupen förra veckan fick innebandy.se en intervju med Alligator Malans tränare Stefan ”Bagarn” Pettersson. ”Bagarn” är inne på sin fjärde säsong som tränare nere i Schweiz. I intervjun berättar ”Bagarn” bland annat om sitt lag Alligator Malans, livet nere i Schweiz och om sina framtidsplaner.

Ditt lag Alligator Malans slutade på fjärde plats i Europacupen. Vad tycker du om ditt lags insats i Europacupen?
– Jag är väldigt nöjd med vårt defensiva spel. Sen är jag missnöjd med spelet med boll, det har varit riktigt dåligt. Sen har vi varit väldigt dåliga på att utnyttja våra chanser vilket är viktigt om man ska lyckas i en sådan här turnering. Det känns om vi har haft lite oflyt. I alla matcher som vi förlorat har vi gjort en väldigt bra förstaperiod men inte satt våra lägen. Istället har motståndarlaget gjort mål och kunnat dra ifrån. Skulle vi istället satt våra chanser och fått in det första målet så tror jag matchbilderna kunnat bli annorlunda.

Vad tycker du om Europacupen för övrigt?
– Hela arrangemanget i sin helhet är väldigt positivt. Jag är mycket nöjd med hur det hela är arrangerat. Sen så känns de kanske inte så bra att bronsmatchen låg redan klockan 09.00. Men det är väl tv som bestämmer och det är något som sporten behöver för att kunna fortsätta utvecklas. Men det kanske skulle ha varit bättre att startat en dag tidigare istället.

Var det rätt lag som gick till final tycker du?
– Vi har spelat mot alla de övriga tre ”topplagen” nu och jag får la säga att jag tycker att det var de två bästa lagen som gick till final. Det är konstigt att finnarna alltid viker ner sig när det gäller mot svenska lag oavsett om det är klubblag eller landslag.

Hur har säsongen sett ut för övrigt för Alligator?
– Jag är ganska nöjd med säsongen för övrigt. Vi ligger på en tredje plats i ligan och har tagit de poäng som jag har förväntat oss att vi ska ta och jag tycker även att vi spelat bra. Samtidigt har vi tränat rätt så hårt nu under hösten inför Europacupen så jag är nöjd.

Hur stor roll har det spelat att ni tappat två världsspelare som Mathias ”Bult” Larsson och Martin Olofsson sedan förra säsongen?
– Det spelar givetvis en stor roll. ”Bult” är enligt min mening världens bästa back för tillfället och Martin Olofsson var en stor målskytt, så det är klart att det märks. Framförallt saknar jag Martin Olofsson just nu, en riktig målskytt är vad vi verkligen skulle behöva just nu.

Hur tycker du att du utvecklats som tränare under din tid i Schweiz?
– Jag var ju relativt ny som tränare när jag flyttade hit. Hade ju bara varit tränare i två år innan dess så jag har la egentligen utvecklats på alla plan. Den taktiska biten har i och för sig kanske inte utvecklats så mycket utan det som utvecklats mest är nog tränarbiten vid sidan om planen. Hur man ska leda laget på ett bra sätt, hur man ska lösa konflikter inom laget och hur man skall göra alla i laget nöjda.

Hur tycker du spelet har utvecklats under den tid du har varit nere i Schweiz?
– Spelet går snabbare och är tuffare nu. Sedan har den taktiska biten utvecklats mycket.

Vilka är de största skillnaderna mellan schweizisk och svenska innebandy?
– Spelförstålelsen är mycket bättre i Sverige. Svenska spelare har bättre ”splitvision” och överlag bättre teknik. En svensk spelare är mycket säkrare med boll och behöver inte kolla ner så mycket på bollen när de driver med den, det gör ofta en schweizisk spelare. Fysiskt tycker jag att det inte är så stor skillnad.

Hur tycker du din tid nere i Schweiz har varit för övrigt?
– Helt fantastisk tycker jag. Familjen trivs jättebra. Vi åker mycket skidor och har nära till både Italien och Österrike, till exempel bara två timmar till Milano. Så det blir även en hel del utflykter på ledig tid. Så jag trivs jättebra!

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag har en säsong kvar på kontraktet efter denna säsongen. Sen är tanken att jag skall flytta hem till Sverige igen. Drömmen är att träna Warberg igen. Men Isac Carlsson gör ett väldigt bra jobb där nu så det får man se hur det blir med det. Man får helt enkelt se vilka dörrar som öppnar sig när det är dags att flytta hem.

Tack så mycket. Vi önskar både dig och Alligator Malans en fortsatt god säsong.
– Tack så mycket.

Författare: Johan Norberg


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>