2007-01-09 13:46

Forslund i ny hjälteroll

På tisdagskvällen skymtar gamle Fornudden-hjälten Mats Forslund förbi i tv-rutan. Han arbetar som brandman på Solna brandstation, en arbetsplats som har följts av SVT:s prisbelönta serie Livräddarna. innebandy.se har pratat med Forslund.

Sagan om Fornudden är ett betydande stycke av den svenska innebandyhistorien. Den mytomspunna klubben från södra Stockholm vann division efter division. ”Udden” nådde högsta serien på rekordtid och tog så småningom SM-guld (1994 och 1997). I denna saga var Mats Forslund både regissör och huvudrollsinnehavare.


Mats Forslund med SM-pokalen 1997.

Förutom två SM-guld och ett guld i Europacupen har Mats Forslund även 35 landskamper på meritlistan. I landslaget var han med om att vinna såväl EM som VM.

Han spelar numer för SB Innebandy och förra säsongen blev det ytterligare en meriterande medalj: guldet i tidernas första veteran-SM. SB spelar i division 3 södra Stockholm.

– Det är en ganska bra nivå för mina trötta ben. Sedan spelar jag även med World Class i SIL. Det passar ännu bättre eftersom det är mindre plan…

I ett historiskt perspektiv: vad betydde Fornudden för innebandyn?
– Vi var det lag som började träna. Vi var fysiskt bättre än vad många trodde. Om det var jämnt efter halva matchen visste vi att vi skulle vinna
– Sedan var vi ju inga robotar; vi syntes och hördes.

Sedan 13 år arbetar Mats som brandman. Ikväll syns han - med nummer 426 - i SVT;s uppmärksammade serie Livräddarna (SVT2, klockan 21.30). Serien följer den dramatiska vardagen för brandmännen på Solna brandstation.


Han berättar om sitt yrke:

Arbetstiderna
– De är fantastiskt bra. Jag gillar att kunna träna på arbetstid och att det inte bara är måndag till fredag. Ibland är man ledig en vardag och det passar bra om man till exempel spelar golf som jag gör.

Dramatiska situationer
– Jag har inga problem att se döda människor, det funkar inte i det här yrket. Man måste ta det som ett jobb och inte vara emotionell.

Befarade nedskärningar inom brandförsvaret
– I värsta fall kan det bli totalt 66 man som får gå i Stockholm och det är ju risk att det blir de unga och fräscha som vi förlorar.


Livräddarna sänds i SVT2 på tisdagskvällar. I kvällens avsnitt får tittarna bland annat följa en dramatisk lägenhetsbrand. I serien får tittarna stifta bekantskap med en annan innebandyprofil. Thomas Hjelm är ungdomsansvarig i Täby FC och är en av huvudkaraktärerna i tv-serien.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>