2007-01-26 13:28

"En av säsongens roligaste matcher"

Inför söndagens tv-sända västkustderby mellan Pixbo Wallenstam och Warberg har innebandy.se intervjuat Pixbos och elitseriens målkung Martin Dahlgren.

I intervjun berättar Dahlgren bland annat om sina tankar inför matchen på söndag men även om sina egenskaper som poängkung och om sin tid nere i Schweiz.

Pixbo har spelat väldigt bra under säsongen och leder elitserien storstilat med hela sex poäng före tvåan AIK. Vad är det som gör Pixbo så bra och stabila i år?
– Vi spelar ett spel som vi tror på. Även om spelet inte fungerat riktigt hela tiden så har vi trummat på och fortsatt spela vårt spel och det spel vi tror på. Vi har därför ofta kunnat vända matcher i sista perioden om vi legat under och lyckats vinna.

Om man räknar bort suddenförlusten mot Falun i början av säsongen så har den enda förlusten hittills varit mot just Warberg. Vad var det som gick snett i den matchen?
– Det var en rätt så underlig match. Vi fick för en gångs skull en bra start till skillnad från många andra matcher. Men sedan vände Warberg och vi gick i deras fällor. De spelade mycket långbollar och det kändes som att vi inte riktigt kom upp i normal standard.


På bilden jublar Martin Dahlgren efter ett av sina mål i SM-finalen mot Warberg 2003. Blir det nya mål mot Warberg på söndag? Foto: Bildbyrån.

Nu på söndag möter ni Warberg igen, den här gången hemma i Lisebergshallen. Vad ska ni göra för att vinna den här gången?
– Vi ska fortsätta spela vårt spel precis som i alla andra matcher. Vi måste spela tight i försvaret och vara ”tunga”. Sen ska vi försöka hålla mycket boll i vårt anfallsspel.

Många snackar om det klassiska västkustderbyt mellan Pixbo Wallenstam och Warberg. Hur speciellt tycker du det är som spelare?
– Det är ju absolut en av de roligaste matcherna under säsongen tillsammans med AIK- och Storvretamatcherna. Det brukar vara bra matcher med mycket mål. Sedan är det ju inte så långt avstånd mellan Varberg och Göteborg så det blir lite derbystämning vilket alltid är roligt.

Tror du att ni kan dra någon fördel av att ha så pass god marginal ner till de andra lagen under de sista omgångarna av elitserien?
– Det är lite både och. Det är klart att det alltid är skönt att ha lite marginal nu när det gäller att toppa formen inför slutspelet. Men det är väl ingenting man direkt går och tänker på. Det är i slutspelet det gäller och det är då hela laget måste spela på topp och ha bra form.

Personligen har du lyckats väldigt bra i år. För tillfället leder du skytteligan och ligger tvåa i poängligan. Vad beror det på?
– Jag spelar i ett bra lag med bra spelare. Sedan har jag förtroende från tränaren vilket gjort att jag fått spela mycket också. Sedan har jag ju alltid haft ett bra målsinne vilket givetvis hjälpt till en del.

Trodde du själv att det skulle gå så här bra för dig poängmässigt inför säsongen?
– Klart att jag trodde på mig själv, det måste man ju göra. Men sen hur bra det skulle gå visste jag givetvis inte. Jag gjorde ju 45 mål under senaste säsongen jag spelade i Elitserien så jag är ju inte direkt förvånad heller.

Hur mycket skulle det betyda för dig om du vann skytteligan eller poängligan i år? Är det något som du har tänkt på?
– Nej det är inget direkt man gått omkring och tänkt på. Men nu när jag och Mathias ”Bult” Larsson har dragit ifrån lite i poängligan så är det givetvis kul att vara med i toppen av den och kämpa om poängligatiteln.

Du har de senaste säsongerna spelat nere i UHC Lok Reinach i Schweiz. Hur mycket tycker du att din utlandsvistelse har påverkat dig som spelare?
– Absolut positivt. Vi hade ju som målsättning att gå upp i högsta serien med Lok Reinach vilket vi lyckades med. Man fick ju ta mer ansvar i varje match och göra de där målen som behövdes för att vi skulle vinna. Det tror jag har höjt min lägstanivå mycket och lärt mig att prestera i varenda match. Sedan kunde man ju träna mer där medan man i Sverige i stort sett måste ha ett heltidsjobb vid sidan av innebandyn vilket gjorde att man var bättre fysiskt tränad i Schweiz.

Hur trivdes du för övrigt nere i Schweiz?
– Jättebra. Det var lite synd att vi var tvungna att lämna nu när vi gick upp i högsta serien. Men vi fick ju barn nu och det var lite svårare ekonomiskt med barn där nere samtidigt som vi ville att han skulle gå på svenskt dagis.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan den svenska och den schweiziska ligan?
– Framförallt att bredden inte var lika stor och innebandykunnandet inte lika stort. Men det var roligare spel därnere. I Elitserien känns det mer som om lagen står och väntar på att de andra skall göra misstag medan man i Schweiz spelar ett mer anfallsinriktat spel.

Då får jag tacka för mig och önska er lycka till på söndag.
– Tack!

HELGENS MATCHER
  

Söndag:
15.30 Pixbo Wallenstam-Warberg
15.30 Ävstranden-Storvreta
16.00 AIK-Dalen
16.00 Balrog B/S-Falun
16.00 Helsingborg-Caperio/Täby
16.00 Jönköping-Järfälla

  

Författare: Johan Norberg


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>