2007-01-28 16:16

Direkt från U19 till A-landslaget

Det var många spekulationer kring om Kim Nilsson skulle ta det snabba steget direkt upp i A-landslaget. Så blev det inte. Däremot blir det debut för en annan spelare från U19-landslaget: Joel Kanebjörk blir den yngste spelaren i A-landslaget sedan 1992.

Den långe Storvretacentern har en stor mognad i sitt spel och har tagit för sig bra den här säsongen.

innebandy.se fick tag på Joel vid uppladdningen inför Storvretas match mot Älvstranden. Han blev glatt överraskad när förbundskaptenen Ulf Hallstensson ringde och berättade om uttagningen till World Challenge:

– Jätteroligt, verkligen! Jag kommer att slappna av och ha det kul under World Challenge. Men vi måste leva upp till förväntningarna och visa att Sverige är bäst.

I U19-landslaget har han varit lagkapten och kan blicka tillbaka på en säsong där Sverige har varit mer överlägsna än någonsin tidigare. Finnkampen i Umeå var Joels avskedsföreställning i U19-laget. Men han kommer alltså fortsätta säsongen med landskamper på högre nivå.

– När jag var yngre var mitt mål att bli elitseriespelare. A-landslaget har mer varit en vision.

Nu blir visionen verklighet. Andra unga debutanter i A-landslaget som Magnus Svensson, Daniel Calebsson och Per Svensson var 19 år vid första landskampen. För Joel Kanebjörk sker debuten ett par veckor före 19-årsdagen.

Man får faktiskt gå tillbaka ända till 1992 för att hitta en yngre debutant i A-landslaget, då Magnus Augustsson spelade sin första landskamp. Yngst genom tiderna i herrlandslaget är Jan-Erik Vaara (17 år och sju månader). 

Författare: Klas Pettersson

 


ANDRA RÖSTER OM JOEL KANEBJÖRK

Kent Göransson, assisterande förbundskapten
– Han är den som har störst del i U19-landslagets framgångar. Vi har följt honom noggrant. Det är inga dåliga gubbar han har att konkurrera med i Storvreta om sin centerposition. Joel är en hårt jobbande spelare som är duktig i defensiven.

Stefan Forsman, tränare i Storvreta IBK
– Han tog chansen när Johannes Gustafsson blev skadad och klev in i laget och tog mycket ansvar. Han håller en jämn nivå hela tiden. Det finns mycket framtid i honom.
 


Sveriges trupp till World Challenge


 
 Spelplats: Lisebergshallen, Göteborg


           

 Fredag 9 februari
 16.00 FIN-CZE
 19.00 SWE-SUI
 Lördag 10 februari
 14.00 CZE-SUI
 17.00 SWE-FIN
 Söndag 11 februari
 11.00 SUI-FIN
 14.00 SWE-CZE

Köp biljetter här!


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>