2007-01-18 20:08

Brottman om sin nya roll

Inför den viktiga matchen mellan Falun och Jönköping på lördag så har innebandy.se fått en intervju med elitseriens kanske mest rutinerade spelare som nyligen har blivit tränare tillsammans med Patrik Bäck i IBF Falun, nämligen Thomas Brottman.


Efter att Rune Engström hoppade av som huvudtränare förra veckan så tog du över som tränare tillsammans med tidigare assisterande tränaren Patrik Bäck. Hur känns det?
– Det är väldigt kul och inspirerande. Det känns som om det är ett steg vidare i min karriär så det känns väldigt bra.
Thomas Brottman

Född: 3 januari 1971.
Antal landskamper: 44.
Moderklubb: Balrog IK.
Aktuell: Sadlar om från spelare till tränare och tog nyligen över ansvaret för Faluns herrar, tillsammans med Patrik Bäck.Hur har ni delat upp tränarjobbet mellan er?
– Lite 50/50 skulle jag säga. Vi har inte egentligen delat upp det på något speciellt sätt. Jag kanske tar lite mer ansvar för det mer spelmässiga och Patrik tar nog lite mer ansvar för den personliga biten med spelarna.

Betyder detta att du lägger klubban på hyllan och satsar helt på tränarrollen?

– Ja, åtminstone resten av den här säsongen. Sen får vi se hur det blir nästa säsong.

Så du funderade aldrig på att bli spelande tränare?
– Nej, det skulle nog bara kännas patetiskt. Bättre att satsa rejält på en sak.

Vad är största skillnaden mellan att vara spelare och tränare?
– En tränare ligger och grubblar fram tills tre på natten medan en spelare sover, haha. Nej men den största skillnaden ligger nog i den organisatoriska biten också känner man att man kanske har lite mer ansvar som tränare.

Är tränare något som du tidigare funderat på att bli efter att du lagt av med din spelarkarriär?
– Ja, den tanken har alltid funnits där. Jag har ju tidigare varit tränare i Balrog en säsong. Sen får jag se efter den här säsongen om jag känner sug för att fortsätta. Det beror givetvis också på hur Falun vill ha det nästa säsong.

Kommer ni att ändra något spelmässigt eller taktiskt jämfört med hur det var under tiden Rune Engström var coach?
– Nej, inga jätteförändringar åtminstone. Vi ska nog försöka bygga vidare på det han påbörjade och kanske se till så att spelarna kommer in lite bättre i spelet.

Vad är det enligt din mening som gjort att ni inte riktigt lyckats under hösten?
– Vi har haft en hel del skador så vi har fått flytta omkring en hel del i femmorna vilket gjort att spelarna inte riktigt kunnat spela ihop sig ordentligt. Sedan har det varit mycket spel ut med sargerna istället för att gå lite mer rakt på mål vilket gjort det mycket svårare att göra mål.

Vad ska ni då göra för att lyckas ta mer poäng under slutskedet av tabellen och ta er till slutspel?
– Se till så att spelarna hittar det rätta rörelsemönster i spelet. Vi ska också som jag sa tidigare försöka gå lite mer rakare på mål och kanske även få igång kontringsspelet lite bättre.

Det är en mycket viktig match nu på lördag hemma mot Jönköping. Båda lagen måste nästan ta poäng för att hänga med ordentligt i kampen om slutspelsplatserna. Vad är känslorna inför den matchen?
– Det ska bli skitkul! Det är sådana här matcher man vill spela, de som verkligen betyder något. Det är mycket roligare med sådana här matcher än vanliga matcher i den ”tröga” serielunken.

Vad kommer att krävas för att ni ska lyckas på lördag och vinna?
– Vi måste sätta vårt försvarsspel. Om vi räknar bort Storvretamatchen då vi höll nollan så har vi släppt in alldeles för många och lätta mål under de senaste omgångarna. Sedan måste vi även röra oss mer och få bättre rull på bollen.

Du har mött Jönköping ett antal gånger under din karriär, är det något speciellt man måste tänka på när man möter dem?
– När Jönköping spelar som bäst så spelar de väldigt fin innebandy. De är också ett ”medgångslag” som kan bli väldigt svåra att slå om de tar ledningen och får bra flyt i spelet. Så det gäller att vara med från början.

Jönköping är också ett lag som inte lyckats lika bra som många trott inför säsongen. De har bland annat haft stora ekonomiska problem under säsongen. Hur mycket tror du att det har påverkat dem?
– Jag tror att det kan ha påverkat dem mycket. De tappade väl dessutom åtminstone två duktiga spelare i den vändan. De har väl inte direkt haft någon positiv trend efter det hände heller. Men det är givetvis ingen rolig situation vare sig för spelare, tränare eller styrelse.

Då får jag tacka för mig och önska er lycka till på lördag.
– Tack ska du ha! 

VECKOSLUTETS MATCHER
   Fredag:
19.00 Caperio/Täby-BalrogB/S
Lördag:
15.45 Falun-Jönköping
Söndag:
15.30 Älvstranden-Helsingborg
16.00 Storvreta-Warberg
16.00 Dalen-Pixbo Wallenstam
18.00 Järfälla-AIK

  

Författare: Johan Norberg


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>