2007-01-06 00:20

AIK avgjorde i sista sekunden


Varberg 3-7 jan
www.ec2007.se
 

AIK avgjorde den sista gruppspelsmatchen i Europacupen mot finska Espoon Oilers i absolut sista sekunden. 19.59 stod klockan på när Patrik Edgren satte avgörande 7-6  i öppen bur. Detta innebär att AIK vann sin grupp och möter schweiziska Alligator Malans i morgondagens semifinal.


AIK kom till matchen med ett kraftigt reserv- och juniorbetonat lag. Stjärnor som Niklas Jihde, Gustaf Ericson, Mikael Karlsson, Kristoffer Kranberg och Conny Vesterlund var inte med i laguppställningen.

Men AIK inledde matchen ändå matchen bäst och tog ledningen med 2-0 efter två mål av Patrik Edgren. Det resultatet stod sig perioden ut då finnarna spelade relativt tempofattigt och inte alls fick ordning på sitt spel ordentligt.

I andra perioden började matchen ta fart ordentligt och finnarna både reducerade och kvitterade innan AIK kunde ta ledningen igen. Sedan kvitterade Espoon återigen innan AIK spelade sig fram till en ny tvåmålsledning. Efter en ganska svängig andraperiod var resultatet därmed 5-3 till AIK.

I början av tredje perioden utökade AIK ledningen ytterligare till 6-3. Sedan satte finnarna fart ordentligt och började sin jakt på kvittering och ledningsmål. I den vilda jakten missade Espoon även en straff innan målen tillslut började trilla in och mot slutet av perioden var resultatet 6-6. Eftersom Espoon var tvungen att vinna matchen för att sno åt sig gruppsegern och en ”enklare” semifinal valde man att ta ut målvakten. Finnarna tryckte på mycket hårt för ett ledningsmål och var så nära som ett skott i innerstolpen innan AIK kunde avgöra matchen i tom kasse i den absolut sista sekunden.

Utsedda till matchens lirare blev Peter Fischerström i AIK och Jaakko Hintikka i Espoon.

AIK får nu möta Alligator Malans från Schweiz i sin semifinal medan Espoon möter Warberg in den andra semifinalen.

Båda semifinalerna sänds i SVT 24 imorgon lördag med start:

Warberg IC – Espoon Oilers         16.25
AIK IBF – UHC Alligator Malans  19.30

 

Matchfakta

Författare: Johan Norberg 


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>